Deltakere 2021

Deltakere ved bLEST Litteraturfest 2021.

Anders Totland: Anders Totland er busett på Valen i Sunnhordland. Han er utdanna samfunnsvitar og har skrive ei rekke bøker i ulike sjangrar. Fredag 29. oktober kjem han til bLEST. Då skal det dreie seg om den siste boka hans «Vindmøllekampen. Han har gått inn i tematikken utan å ta parti, men sett på sjølve folkeopprøret og kva det representerer. Kva er det som får folk til å heve stemma og kjempe for det dei har kjært? Og kva får dei til å halde ut, år etter år?

ANDERS TOTLAND – Forfattar og foredragshaldar (wordpress.com)

 

Foto: Per Egil Larsen

Arne Torget er stuntpoeten som kan kunsten å ordleggja seg. Kvinnheringen frå bygda Husnes fekk i mars i fjor spørsmål om å setja ord på "Covid-19 tida" som samfunnet då gjekk inn i. Resultatet blei diktet "Han kjem den dagen». Diktet blei delt av svært mange på sosiale medium, og mange skreiv at dei blei rørte og fann trøyst i orda hans. Arne Torget skal vera programleiar i Tysværtunet gjennom heile dagen laurdag 30. oktober. Torget kjem også ut med ny bok i haust, og den lovar han smakebitar frå innimellom postane!

 

Geir Rakvaag er en av Norges mest anerkjente musikkjournalister. Han skriver i Dagsavisen, og har holdt på i bransjen i over 40 år. Torsdag 28. oktober kommer han til bLEST i Tysværtunet sammen med Jan Eggum som er aktuell med memoarboka «Så langt har alt gått bra». Rakvaag har ført boka i pennen og vil samtale med Jan Eggum. Her blir det musikalske smakebiter og gode historier fra Eggums karriere.

Halvor Folgerø er journalist, musikar og forfattar frå Stord. Han arbeider i NRK Bergen og bidreg blant anna i «Eides Språksjov» med fagotten sin. Nå gir han ut boka «Vestlandsvegar» der han fortel om nokre av dei farlegaste og mest spektakulære vegstrekka våre og tek oss med på ei reise tilbake i tid, på utsida av tunellane, til både berykta og berømte. Det handlar om hårnålssvingar, rygging på stup, kork, kø og livredde turistar, dramatiske ras, utforkøyringar og mykje meir.

Harald Stanghelle er prisbelønt pressemann som blant annet har vært sjefsredaktør i Dagbladet og politisk redaktør i Aftenposten. Han har nå sitt eget ukentlige program på NRK radio, «Stanghelle på fredag». Siden januar 2019 har Stanghellehatt en rekke samtaler med Kong Harald som resulterte i boka «Kongen forteller».

 

Foto: Terje Bendiksby NTB

Jan Eggum er en av Norges mest jente og folkekjære visesangere, gitarister, komponister og tekstforfattere. Dette året fyller han 70 år. I memoarboka «Så langt har alt gått bra» får publikum høre historier og anekdoter fra et langt liv i musikkens tjeneste. Torsdag 28. oktober kommer han til bLEST i Tysværtunet sammen med Geir Rakvaag som har ført boka hans i pennen. Raakvåg er en av Norges mest anerkjente musikkjournalister og vil samtale med Jan Eggum under bLEST. Det blir musikalske smakebiter og gode historier fra Eggums karriere.

 

Foto: Bjørn Opsahl

Ken André Ottesen er spesielt glad i lokalsamfunnet og lokalavisene. På fritida drifter han Instakontoen BA-desken, der han deler pussige og rare avisklipp og kommenterer på sin særegne måte. Særlig i koronatida har dette vært et lyspunkt og viktig kilde til humor for mange. Han har gitt ut flere bøker og i høst kommer boka «Skjønt det mørkt så ut»- en hyllest til alle som innså at det er lett å le når mang er glad, men viktigere å le når man er trist.

Ken Andre´ Ottesen (@badesken) • Instagram-bilder og -videoer

Kirstin Flood: Italiensk –norsk journalist og forfatter som har gjenskapt første del av Dantes «Den gudommelige komedie» fra italiensk til norsk på rim. I Dantes inferno – for de late, grådige og syndige. blir leseren kjent med et av litteraturhistoriens mest kompliserte dikt på en lettfattelig måte.

Kristin Flood - official site

 

Lise Vermelid Kristoffersen: Forfatter av boka «Pengesnakk» og bloggen og podcasten med samme navn. Hun holder foredrag og kurs landet rundt om økonomi og sparing, og hun deler tips og triks for at folk skal få en bedre økonomi. Hun ønsker å inspirere andre til å motivere andre til å redusere forbruket sitt. I Tysvær skal hun ha økonomi light kurs ungdomsskoleelever og holde hun foredrag for folk «flest» i Tysværtunet.

pengesnakk.no

 

Foto: Kristine Elvemo

Malin Hellebø er frå Lærdal og bur i Oslo. Ho er utdanna lærar, men aller mest kjent som programleiar for Dyrevenn på NRK Super «Dyras beste sjekketriks» (2019) var hennar første faktabok for barn og tok for seg dei fascinerande og rare metodane dyr har for å finna seg ein make. I fjor gav ho ut endå ei underhaldande og lærerik faktabok for barn: «Inn i munnen». Malin skal på forfattarbesøk i barneskulene.

Foto: Helen Jelsø Spanthus

 

Simon Stranger: Forfatter av en rekke bøker for barn, unge og voksne. For det voksne publikum er han nok mest for «Leksikon om lys og mørke» som han ble tildelt Bokhandlerpisen for i 2018. Hans kommende roman «304 dager» handler om afghanistanveteranen Nicholas som i mars 2015 sta°r alene i skogen bak huset, klar til a° ta sitt eget liv. Han innser at han er nødt til a° varsle sine nærmeste og lover sin mor a° holde seg i live til jul, som er 304 dager unna. Skolebarna kjenner han mest for Kokotopiaserien- en sprudlende serie om verdenshistorien man både ler og lærer av.

 

Simon Stranger

 

Foto: Agnete Brun

 

Tania Michelet: Forfatteren besøker Nedstrand kirke der hun snakker om selvbiografien «Min egen vei- fra Mao til Gud». Boka som blant annet handler om faren, Jon Michelet og hennes oppgjør med oppveksten i et radikalt miljø.

 

Tine Nygaard: Billedkunstner fra Ålesund, bosatt i Kristiansand og årets festivalkunstner. Hun er opptatt av det taktile i billedflaten, av materialkombinasjoner og gjenbruk. Arbeidene hennes varier fra florlette tekstiler til mer kraftige malerier. Kunstneren holder nå på å lage en helt ny utstilling som hun tar med til åpningen av bLEST, torsdag 28. oktober i Tysværtunet kulturhus.

Tine Nygård nettide   Instagram

 

Unn Falkeid: Forfatter, stjerneformidler og prisbelønt professor i idéhistorie ved universitetet i Oslo, oppvokst opp i Haugesund. Hun har skrevet en særdeles spennende bok om et uvanlig liv: Den hellige Birgitta – Enken som utfordret Europa. Birgitta av Sverige (1303-1373) var en av de tydeligste stemmene i Europa i sin tid, og satte både konger og paver på plass. Hun etterlot seg det hittil største forfatterskapet skrevet av en kvinne og en klosterorden, ble kanonisert etter sin død, og er i dag Europas skytshelgen

 

Foto: Universitetet i Oslo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 

 

   
   
_
_
_