Deltakere 2020

Deltakere ved bLEST Litteraturfest 2020.

André Håland er inspektør og bibliotekar ved Førre skole. Han bor i Hervik i Tysvær der han er bygdas eiga innvandra Bergenser, bokelsker og musikalske alibi. Søndag 1. november skal han lede arrangementet «Leiken og havet» på Rygjatun, og kanskje krydrer han det heile med «Nok ein song om havet»

 

Arne Torget er stuntpoeten som kan kunsten å ordleggja seg. I 2019 melde Kvinnheringen frå bygda Husnes seg på TV2 sin konkurranse "Norske talenter". Der leverte og sjarmerte han seg heilt fram til topp 3. Arne Torget er god med ord, og i mars fekk han spørsmål om å setja ord på "Covid-19 tida" som samfunnet då gjekk inn i. Resultatet blei diktet "Han kjem den dagen». Diktet blei delt av svært mange på sosiale medium, og mange skreiv at dei blei rørte og fann trøyst i orda hans. Arne Torget kjem til lunsjkonsert på Tysværtunet fredag 30. oktober.

Egil Hegerberg

Artist, musiker, låtskriver, gjøgler og skuespiller Egil Hegerberg- bedre kjent som Bare Egil har holdt det gående siden tidlig 90-tallet med sine utallige prosjekt og sprø påfunn. Han slo gjennom med et brak i 1996 med debutplata “Absolutt ikke” som er blitt en slags moderne klassiker som stadig rekrutterer nye fans i alle aldersgrupper. Egil er også kjent for hyppige opptredener på "Brille" og "Nytt på nytt" på TV og han har også markert seg som skuespiller i filmene “Gilberts grusomme hevn”, “Hakkebakkeskogen” og “Det norske hus“.

 

 

Ellen Ørnes er en av Norges fremste antikvitetseksperter. Hun er kjent fra TV-programmene Antikviteter og snurrepiperier og Skjulte skatter, har fast antikvitetsspalte i Hjemmet og har lang fartstid med verdivurdering av antikviteter. Hun har gitt ut flere bøker om design, antikviteter og interiør. Nå kommer hun til bLEST med sitt rykende ferske bok og foredrag om norsk retrodesign.

RETRO. Norske designskatter fra 1950-, 60-, og 70-tallet må være den ultimate boka om norsk retrodesign! Designgjenstander fra 1950-, 60- og 70-tallet er populært som aldri før. Teakmøbler, Cathrineholm-emalje, glasskunst, bestikk, smykker og mye mer er i vinden som aldri før. Ellen Ørnes presenterer kjente norske produsenter og designere, og omtaler gjenstander og materialene de ble laget av.

Erika Fatland fra Ølen er en bestselgende forfatter som i høst er aktuell med ny, storslått reiseskildring. Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til 23 språk. Nå tar hun oss med opp i høyden, til Himalaya som bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Lørdag 31. oktober lar Fatland oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie - helt frem til dagens brennbare konflikter.

Foto: Tine Poppe

 

Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. Nå har hun skrevet boka «Norbritannia - En reise i det norske Storbritannia» der hun tar leseren og publikum med på en underholdende oppdagelsesferd i vårt naboland. For Nordmenn elsker Storbritannia - men hvordan preger vi britene? Gry Blekastad Almås har besøkt steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre.

 

Gunnar Nerheim er professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Stavanger. Gjennom årene har han deltatt i en lang rekke nasjonale og lokalhistoriske prosjekter. De siste seks årene har han hovedsakelig arbeidet med norsk immigrasjon. Til bLEST kommer han med sin rykende ferske bok: I hjertet av Texas. Den ukjente historien om Cleng Peerson og norske immigranter i Texas

Medarrangør: Tysvær historielag

 

Hans Olav Lahlum er et kjent navn for de fleste om det så er som historiker, biograf, kriminalforfatter, sjakkekspert eller politiker. Han har besøkt bLEST en rekke ganger tidligere. I år er han tilbake med to foredrag. Det ene er basert på hans hyperaktuelle nye bok: «Trump, Biden og slaget om USA». Hvem er egentlig disse kandidatene, og hvem vil vinne valget?

Lahlum feirer også 10 års-jubileum som tekstforfatter og er aktuell med sin niende kriminalroman. Lahlum har sagt at han er fasinert av krimdronningen Agatha Christie. Er hans romaner påvirket av Christie og hvordan? I foredraget vil han blant annet snakke om sitt kriminelle slektskap med krimdronninga.

Foto: Agnete Brun

Izabell er en norsk rapper, låtskriver og skuespiller fra Madla i Stavanger. Hun debuterte i 2015 med EPen «Honning og aske». Izabell var lenge spådd et større kommersielt gjennombrudd, og i 2014 signerte hun med Universal Music. Våren 2020 var hun en av deltagerne i TV2s populære realityshow Kompani Lauritzen. I 2018 brøt hun med Universal og startet, sammen med kollega Tore Pang, plateselskapet STVG Kartell. STVG Kartell skal, foruten Izabell, satse på unge urbane artister fra Stavanger. En by som i liten grad har markert seg innen rapmusikk. Izabell, som også har også drevet den lokale hiphopfestivalen Xplosif, har dermed blitt en frontfigur for byens voksende rapscene.

Foto: Henriette Vistnes

Janne Stigen Drangsholt er litteraturforsker og bor i Sandnes. Hun debuterte i 2011 med romanen «Humlefangeren» og har siden hatt stor suksess med sine tre romaner om Ingrid Winter. Drangsholt er også kjent for podcastene «Janne og Jostein-show» og «Kjente bøker på fire minutter». Hennes aller siste bok har fått tittelen «Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest». Boka, som er illustrert av Therese G. Eide, har fått strålende anmeldelser i flere av landets riksdekkende aviser. Boka – og foredraget som forfatter og illustratør skal holde under bLEST, gir deg en morsom, lettfattelig og overraskende nyttig innføring i 66 klassikere hentet fra hele litteraturhistorien.

 

Karen Sofie Hesseberg er kjent for de flest på Haugalandet og for alle som følger sendingene til TV Haugaland. Hun liker også å fortelle historier. I hele 2020 har redaktøren og journalisten byttet format på kveldene og brukt ord til å lage bilder. Prosjektet ble en øvelse i takknemlighet. Og oppdagelsen ble at det var vanskelig å være bekymret og takknemlig på samme tid.

Nå blir det bok av de glemte gledene som dukket opp. Undringer og spørsmålstegn. Mennesker langs vegen. Og maen som er et oppkomme av jordnær, jærsk livsvisdom. Hans enkle livsfilosofi setter gjerne et utropstegn etter Karens funderinger.

– Eg legge ein stein i skoen, då glømme eg alt så hette bekymringar!

 

Kjetil Harket

Spikking er i ferd med å bli en del av den store håndarbeid- og håndverkstrenden. Treskjærermester Kjetil Harket har gitt ut bok om emnet. I «Spikkeboka» får du nyttige tips, gode ideer og praktiske råd om hva du kan spikke og hva du trenger for å få det til. Kjetil Harket er utdannet møbelsnekker ved Carl Malmsten CTD i Stockholm, den mest prestisje- tunge eliteskolen for møbeldesign og håndverk i Norden. Han avsluttet studiene i 2005 og mottok da den høythengende utmerkelsen Lille Silver i kategoriene dekupør (tremosaikk) og møbelsnekring for sitt svennestykke – Hans Wegners Fiskeskapet (1944). Torsdag 29. oktober kommer han til bLEST.

Knut Netland er et kjent fjes på Haugalandet etter å ha figurert på skjermen i TV Haugaland siden 2004. Ved siden av jobben i vår lokale TV-stasjon driver 54-åringen firmaet Speaker. Her tilbyr han alt fra konferanse- og debattledelse til toastmastertjenester. Karmøybuen har også bokbadet lokale og nasjonale forfattere og gleder seg spesielt til å finne ut hvordan hans TVH-kollega Karen Hesseberg har reflektert når hun har skrevet boka "Takknemlighet".

Malin Hellebø er frå Lærdal og bur i Oslo. Ho er utdanna lærar, men aller mest kjent som programleiar for Dyrevenn på NRK Super og frå ungdomspodcasten Tretten. «Dyras beste sjekketriks» (2019) var hennar første faktabok for barn og tok for seg dei fascinerande og rare metodane dyr har for å finna seg ein make. I haust har ho gitt ut endå ei underhaldande og lærerik faktabok for barn: » Inn i munnen». For i dyreriket finnest det hundrevis av ulike munnar. Søndag føremiddag 1. november blir det bLEST for barn i Tysværtunet kulturhus. Ta ut ein gratisbillett og gled deg!

Foto: Helen Jelsø Spanthus

Mari Odden Nymoen er 38 år, født og oppvokst på Tynset og nå bosatt i Førresfjorden. Hun er utdannet innen drama og teater ved NTNU Trondheim. For tiden jobber hun som inspektør og teaterlærer ved Tysvær kulturskole. I høst er hun aktuell med «Je og ‘n Kjell» - en kort og variert reise i Kjell Aukrusts verden og virke. Gjennom musikk, skuespill og utdrag fra bøker tas vi med inn i Aukrusts finurlige univers, formidlet fra en tynsetings ståsted. Om Kjell Aukrust hadde levd, ville han i fylt 100 år i år.

Morten Salvesen er rektor på Frakkagjerd barneskole, skribent, fotballentusiast og poet. I fjor samla han sine julehefter, produsert med kona Elin som illustratør, til diktboka «Boka om oss». Søndag 1. november vil lede samtalen med Odd Eirik Færevåg på Rygjatun i Hervik.

Odd Eirik Sætre Færevåg kjem frå øya Røvær. Han bur nå i Haugesund der han arbeider som lektor ved ein vidaregåande skule. I 2013 debuterte han med diktsamlinga «Dagane grå». Nå har han gitt ut boka «Den vesle jenta og havet: korte forteljingar frå Røvær 1899 – 2044». Gjennom stilsikker sjangerleik og full av kjærleik heidrar han ei lita søster som ble riven bort ein vinterdag i 1985. Forfattaren kan du høyra i samtale med Morten Salvesen på Rygjatun i Hervik

Foto: Sverre Skjold

Olaug Nilssen fekk sitt store gjennombrot med boka «Få meg på for faen» i 2005. Etter den tid har ho skrive bøker i mange sjangrar og markert seg som ei modig og viktig stemme i norsk litteratur. I romanen «Tung tids tale», som ho fikk Brageprisen for i 2017, fortel hun ope og fritt om å vera mor til eit sterkt funksjonshemma barn. «Yt etter evne, få etter behov» er hennar siste roman og ei forlenging av tematikken i «Tung tids tale». Kva kan me forventa av kvarandre i ein familie og i eit samfunn? Og når er det greitt å setja ned foten og seia at nok er nok?

Foto: Bent R. Synnevåg

Per Espen Stoknes er psykolog og økonom. For tiden er han ansatt ved BI i Oslo der han forsker på grønn vekst og utvikling, miljøstrategier, økonomisk psykologi og fremtidsscenarier. I høst kommer han med boka Grønn Vekst. En sunn økonomi for det 21. århundre. Kanskje årets viktigeste bok om det grønne skiftet.

For hva gjør vi når koronakrisen er over og vi skal få samfunnet på fote igjen? Hvordan sikrer vi en vekst og velferd som vi faktisk kan leve med i tiårene og hundreårene som kommer?

Stokstad har stor entusiasme for faget sitt, og har en populærvitenskapelig formidlingsevne av de sjeldne. Foredraget hans hos TED Talks om global oppvarming er for eksempel sett av over 3mill.! Tankene hans evner å bygger broer og styrker håpet om å få til et helt nødvendig grønt skifte i både norsk og internasjonal økonomi.

Roald Kaldestad bur på Kattatveit på Stord. Han er forfattar, kunsthistorikar og frilans gitarist/mandolinist. I 2000 debuterte han som forfattar med «Heavykatten, Discodansemusa og Pinnsvinet Phillip». Året etter kom «Reven Ruben» og i 2003 «Polkagrisen». Dei to første går stadig som høyrespel på NRK Super. I 2010 kom det endå en bok i serien; «Heavykatten og gitaren». Roald spelar òg i inn- og utland med Storm Weather Shanty Choir. I bLEST-veka tar Roald Kaldestad heavygitaren og forsterkaren sin med seg rundt i tysværskulane der han spelar, les og fortel.

Sigmund Hansen er mangeårig journalist i Haugesunds avis, NRK lokalradioen og oppstarter av Radio 102. Han er en populær kåsør og konferansier og brukes ofte som speaker ved ulike lokale sportsarrangement. Få kjenner Haugalandet bedre enn ham. Søndag 1. november leder han Lokal-bLEST i Tysværtunet kulturhus.

Skeisvangbokbaderne
Thorstein Eike-Laupsa og Idunn Schelderup Tho går i 1STB på Skeisvang videregående skole i Haugesund. De er begge glad i å lese. Nå ser de frem til å bokbade Tore Renberg på skolen 3. november som en del av bLEST Litteraturfest sitt skoleprogram. Elevene har lest Renberg sin siste roman «Tollak til Ingeborg». 

   

Stine Eide er årets festivalutstillar. Biletkunstnaren er frå Voss der ho òg driv sitt eige galleri. Ho arbeider med nyskapande blyantteikningar under namnet Pencil Pieces by Stine Eide. Med sin karakteristiske strek har ho gjort suksess med seriane Naturkollisjon, How to be Human og Siste skrik. Her tar ho opp aktuelle tema som samtidskultur, samfunnsutvikling og feminisme, alt med eit humoristisk skråblikk. Ho har hatt fleire soloutstillingar rundt i landet.

Hjemmeside: https://www.stineeide.com/

 

Svein Tindberg er forfatter og skuespiller med lang erfaring fra Det Norske Teateret. Han er særlig kjent for sine tolkninger av bibelhistorien i flere enmannsforestillinger. Til bLEST kommer han med den uformelle forestillingen «Som skrevet står» der han leser, forteller og tar oss med bak kulissene i arbeidet sitt. Det blir en kveld med innslag fra forestillingene Markusevangeliet, Apostlenes gjerninger og Abrahams barn, og fra boka hans «Bibelfortellinger for barn».

Synnøve Bredal Bjelland er leiar i Tysvær mållag og medlem i redaksjonskomitèen for Vingespenn. Ho er opptatt av spennvidden i språket; det uttalte og det som ligg mellom linjene. Med bakgrunn som psykiatrisk sjukepleiar er ho særleg interessert i vilkår for psykisk og praktisk omsorg. I  årets bLEST møter ho Olaug Nilssen, forfattaren bak «Yt etter evne, få etter behov». Samtalen vil mellom anna handla om presset på familien når særskilte omsorgsbehov gjer seg gjeldande.

Terje Torkildsen bor i Stavanger, er utdannet norsklektor, men arbeider i dag som forfatter, komiker, skuespiller og kulturprodusent. Tidlig i karrieren gjorde han suksess som prinsippfast drosjesjåfør i filmen Mongoland fra 2001. Han har skrevet en rekke bøker og vunnet U-prisen flere ganger. Terje skal turnere i ungdomsskoler i Tysvær i uke 45 med produksjonen «Arrfjes», en historisk roman fra 2013 der deler av handlingen foregår på Vigeland i Vest-Agder.
 

Therese G. Eide står bak «Intet nytt fra hjemmefronten», en selvbiografisk tegneserie om livet som småbarnsmor. Tegneserien har vært publisert i «Lunch». Hun er frilans illustratør med base i Bergen. Therese Eide har illustrert Janne S. Drangsholts siste bok: «Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest». Hun og forfatteren kommer begge til bLEST. Da vil Therese tegne «live» det forfatteren sier. Dette blir rett og slett gøy!

Foto: Helge Skodvin

Tore Pang er artistnavnet til Tore Arholm Tobiassen (født 22. august 1984), en rapper fra Stavanger som også er medlem av gruppa Kriminell Kunst. Tobiassen har i tillegg bidratt til andre mixtapes, laget musikk til dokumentaren "Tilstand: Ustabil" og spilt konserter over hele landet. Tore Arholm Tobiassen er daglig leder for Xplosif Hiphop Festival. I 2018 startet han, sammen med kollega Izabell, plateselskapet STVG Kartell.

Foto: FotoChrister

 

Tore Renberg er frå Stavanger. Han debuterte i 1995 med «Sovende floke», som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har sidan skrive ei rekkje bøker for vaksne og barn som blir lesne av eit stort publikum både i Noreg og utlandet. Renberg har mellom anna mottatt Bokhandlarprisen og P2-lytterane sin romanpris. Han har òg sett sett merke etter seg innan film, teater og musikk. Renberg sin siste roman heiter «Tollak til Ingeborg». Det er denne boka han skal bli intervjua om når han besøkjer Skeisvang vidaregåande skule tirsdag 3. november.

Foto: Marie Von Krogh

   

Vidar Mæland Bakke er prest og forfatter og han bor nå i Sandnes. Opp gjennom livet har han bodd på flere kontinent og har lang erfaring med å møte mennesker fra ulike kulturer.

Som femtenåring ble Vidar rammet av en alvorlig depresjon og var nær ved å ta sitt eget liv. Også senere i livet har han hatt erfaringer med depresjon. Vidar er opptatt av hvordan vi kan snakke åpent og ærlig om tro og psykisk helse, om hvordan troen både er en ressurs og noen ganger en del av smerten. Dette skriver han om i boka : "Gi mine øyne lys".

Torsd.29.10.tar han oss med inn i denne boka på temakveld på Stemnestaden. Ønsket med kvelden er å bidra til håp for dem sliter og for dem som står rundt. Forhåpentligvis vil vi også få verdifull innsikt og økt forståelse for mennesker rundt oss uansett livssituasjon akkurat nå.

 

Vilde Kamfjord er forfatter og litteraturprodusent. Hun står bak utviklingen av barnebokbadene som i løpet av de siste årene har blitt en svært populær form for litteraturformidling. I fjor debuterte Vilde som forfatter med «På omveien hjem». Dette er en barneroman som består av dialoger mellom to som møter hverandre for første gang på et tog.: jentungen Vinde og den voksne Britt. Boka er illustrert av tysværbuen Rune Markhus. Vilde skal bokbades av elever fra Tysværvåg barne-og ungdomsskole under bLEST.

Foto: Julie Pike

 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

_
_
_