Deltakere 2019

 

Agnes Ravatn har gitt ut flere kritikerroste og prisbelønte bøker, kjent for sin særegne, vittige stemme og sitt skarpe blikk for menneskelige svakheter. I høst kommer boka «Dei sju dørene» – en ny «thriller» i samme stil som Fugletribunalet.  Agnes er oppvokst i Ølen og bor nå i Valevåg. Boka «Verda er ein skandale» fra 2017 skildrer livet på landet og vant manges hjerter - ikke minst gjennom Haugesund Teaters forestilling med samme navn.  Agnes skal bokbades av skoleelever ved Skeisvang videregående skole.

 

Foto: Grete Nygaard

Ali Dorani er en ung prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han ankom Stavanger gjennom ICORNs program for forfattere og kunstnere, etter å ha levd fire år i flyktningleiren på Manus Island. Han er bLEST sin festivalutstiller og onsdag 6. november åpner han utstilling i Tysværtunet kulturhus.

Ali forlot Iran i 2013, og ankom Christmas Island med båt 6. august samme år, hvor han søkte asyl. Han tok forfatternavnet Eaten Fish etter at han ble plukket opp fra havet på vei til Australia. Dorani ble overført til Manus Island i januar 2014. Han begynte å dokumentere med sine tegninger hvor vanskelige forhold asylsøkerne har på Manus, og hvor dårlig behandling de får der. Tegningene hans har blitt publisert i The Guardian, Washington Post, ABC News med flere. Doranis tegninger er velkjente internasjonalt og har blitt selve bildet på livet på Manus Island.

Anders Totland er oppvokst på Bømlo og bor på Valen i Kvinnherad. Siden 2015 har han gitt ut en rekke bøker i flere sjangere hvorav flere er solgt til utlandet.  Boka «Den norske slavehandelen» presentere han under bLEST i fjor. I år kommer han tilbake til Tysvær, men denne gangen er det skolebarn som skal bli kjent med den spennende historien om livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen på 1600 og 1700 tallet.

Foto: Per Egil Larsen

Anne Sverdrup-Thygeson har forsket på insekter i mange år og er professor i bevaringsbiologi. I fjor ga hun ut boka «Insektenes planet» som handler om de nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Insektene forvandler visne planter, møkk og døde dyr til fruktbar jord. De bestøver blomster og er mat for andre dyr. De er rett og slett tannhjulene som får verden til å gå rundt. Til høsten gir hun også ut en bok for barn. Insektenes hemmeligheter som handler om snorkeldyr, zombiebiller og andre småkryp.
Lørdag 9. november kommer hun til Tysværtunet kulturhus.

 

Foto: Håkon Sparre

Ellen Marie og Margrethe Miljeteig: Ellen Marie og Margrethe Miljeteig driver hobbybloggen Søstrene Miljeteig. De lager smykker, kosedyr, bruks- og pynteting og gir ut bøker. Til bLEST og Husflidslaget kommer de med boka Skinn og lær – gjenbruk, interiør og tilbehør.

http://www.sostrenemiljeteig.no/babydilla/

Elisabeth Helland Larsen er barnebokforfatter, skuespiller og klovn. Hun har arbeidet som klovn i mer enn 20 år, og har blant annet vært kunstnerisk leder for Sykehusklovnene. Hvis du har lyst til å klovne og få tips til hvordan du kan sjonglere, balansere og skape magi er Tysværtunet kulturhus stedet lørdag 9. november. Dagen før skal hun bokbades av skoleelever om boka Thipi og den hemmelige festen som handler om ti år gamle Thipi som er lei av å bo på sykehus helt til bitte liten dame med grønn kåpe og rød nese dukker opp.

Eva Isachsen er interiørkonsulent og medforfatter av boka Ryddeglede: En bok full av råd og tips om hvordan du kan få et ryddig og koselig hjem. Hun har lang erfaring både fra ryddekurs og fra ryddekonsultasjoner hjemme hos folk. Og det er nettopp et hjem hun besøker under bLEST. Søndag 10. november inviterer Ingvild Myklebust deg over dørstokken til sitt koselige hus i Hinderåvåg til foredrag og prat om rydding og interiør.

https://www.ryddeglede.no/

Geir Tangen er kriminalforfatteren fra Øystese og Haugesund som raskt gjorde suksess med sine spennende bøker om journalist Viljar Ravn Gudmudsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll. Tangen er også en dyktig bokbader og i år møter vi han i samtale med Unni Lindell under åpningen av bLEST- onsdag 6. november.

 

Foto: Haakon Nordvik

Gunnar Garfors er en verdenskjent globetrotter fra Sunnfjord med en reisevirksomhet som inkluderer en rekke verdensrekorder. Vinteren 2018 ble han den første personen som har besøkt alle verdas 198 land to ganger og har vært intervjuet og omtalt av media i over 100 land. Nå har han skrevet boka «Ingenstad» - de 20 landene i verden som de færreste av velger å reise til, men som er noen av de mest fasinerende stedene på kloden. Lørdag 9. november kommer han til Tysvær med sitt morsomme, informative og tankevekkende foredrag som tar publikum med på en personlig ferd til land som Afghanistan, Turkmenistan, Nauru, Mauritania, Jemen og Komoran. Har snakker om land man knapt har hørt om og land som neppe gir andre assosiasjoner enn krig, terror og elendighet. I ei tid prega av konflikt og krig vil forfatteren inspirere publikum til å bli kjent med deler av verden som skiller seg fra vår egen og kanskje kan bidra til en bredere forståelse av andre nasjoner og trosretninger. Garfors er utdannet journalist og når han ikke skriver eller reiser, jobbar han som rådgjevar for NRK i Oslo. Garfors er også kjent fra sine reisebrev i Nitimen på NRK P1.

Foto: Linda Cartrid

John Harald Log er fra Risøy i Haugesund og jobber for tysværbedriten Steinsvik i Vietnam. Han er kjent for mange, blant annet gjennom program på TV Haugaland, og for #hvahardupåknallerten som viser de utroligste bilder av alt man kan frakte på en moped.  For vietnameserne er mopeden et være eller ikke være, og det finnes nesten ikke grenser for hva de kan ha bakpå. De bruker den til å frakte høner, griser, hunder og gjerne en hai, og alle lever. For ikke å snakke om svigermor og ungene.

Til høsten blir det bok med korte tekster og bilder, og selve lanseringen skjer under bLEST i Tysværtunet kulturhus. John Harald gir ut boka sammen med en annen nordmann som også jobber i Vietnam.

Line Renslebråten er forfatter, illustratør og fabeldyrmaker. Til vanlig underviser hun i Kunst og Håndverk ved en ungdomsskole i Heggdal samtidig som hun skriver og illustrere sakprosabøker for barn. Når hun kommer til bLEST vil hun turnere i skolene og besøke biblioteket med «Under Polarisen» - en bok som tar for seg livet under isen ved iskantsonen i Arktis. En større bevissthet rundt klima og miljø de senere årene har fått øynene opp for hvor viktig og rikt liv som finnes i nord. «Under polarisen» kombinerer fakta med visuelt sterke og fargerike illustrasjoner, hvor tema nettopp er viktigheten av å bevare denne faunaen og floraen.

 

Foto: Knut Petter Meen

 

Ola Didrik Saugstad er forfatter og en av Norges mest kjente barneleger. Torsdag 7. november kommer han til temakveld på Stemnestaden i Grinde der han forteller om sin vei fra medisinstudier i Oslo til et liv som forsker og internasjonal ekspert på nyfødtmedisin. I biografien sin skriver Saugstad nært og personlig om sin kamp for medisinske sannheter, om sin kristne tro og egen oppvekst. Han har også arbeidet med medisinske gåter som ME og krybbedød. Engasjementet som vokste fram gjennom tro og liv har gjort Saugstad til talsmann for mange grupper i samfunnet, og han har gitt de aller minste en stemme i debatten om «sorteringssamfunnet». Normisjon er medarrangør.

Sun Heidi Sæbø har mange års erfaring fra Dagbladet, både som utenriksjournalist og tidligere nyhetssjef. Hun har bred erfaring fra Kina etter å ha studert kinesisk språk og politikk ved Fudan-universitetet i Shanghai, og siden jobbet i Beijing som journalist. I vår ga hun ut boka Kina. Den nye supermakten. Jakten på Xi Jinping og det moderne Kina. Heidi Sæbø har reist i president Xi Jinpings fotspor for å gi leseren innsikt i dagens Kina og landets moderne historie.  Lørdag 9. november kommer Sun Heidi til Tysværtunet kulturhus.

 

Foto: Sturlason

Tore Kvæven (f. 1969) er sauebonde, lærer og forfatter fra Sirdal. Han debuterte i 2011 med Hard er mitt lands lov, ein stor episk roman om eit vikingtokt til det indre av Afrika.  I 2018 vant han Brageprisen for sin andre roman Når landet mørknar (2018) – en fascinerende roman om kjærlighet, hevn og naturens og menneskenes kraft.  Året er 1293 og stedet er den norrøne Vesterbygda på Grønland. Torsdag 7. november kommer Kvæven til Tysværtunet kulturhus.

 

Foto: Tommy Ellingsen

Unni Lindell  er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. Den populære krimforfatteren kommer til Tysværtunet kulturhus onsdag 6. november på bLEST sin åpningsdag der hun vil bli intervjuet av krimforfatter Geir Tangen. Unni Lindell ble i april tildelt Rivertonprisen for boka «Dronen» som ble kåret til beste norske krim i 2018.

 

Foto: Olav Heggebø

Veronica Salinas er forfatter, dramatiker og skuespiller med argentinsk bakgrunn. Hun gjorde stor suksess da hun besøkte bokbåten Epos under bLEST i 2016. I år er det blant annet Tysvær opplæringssenter og biblioteket i Aksdal som får besøk. Veronica Salinas sin siste bok “Å møtes gjennom litteraturen” handler om hvordan man kan bruke litteratur i integreringsarbeidet og dette arrangementet er støttet av Leser søker bok.  Veronica vil også ha familieforestilling i biblioteket i Tysværtunet lørdag 9. november.

http://www.salinas.no/

www.lesersokerbok.no

 

 

 

 

   
   
 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

 

   
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 

 

 

 

 

   
   

 

 

_
_
_