Deltakere 2019

 

Aage Storm Borchgrevinck er forfatter og rådgiver i Helsingforskomiteen med spesielt ansvar for landsrådgivning tilknyttet Russland, Tsjetsjenia og Georgia. Han har en rekke utgivelser bak seg, både sakprosa og skjønnlitteratur. For En norsk tragedie (2012) fikk forfatteren prisen for årets beste sakprosabok. I oktober kommer boka Giganten, om Statoil og det norske oljeeventyret. For første gang fortelles historien om Statoil i bokform.  Vi følger ledere, ingeniører og tillitsvalgte gjennom skriftene regjeringer og verdensbegivenheter som Sovjetunionens fall og 11. september. Det er en historie som strekker seg gjennom fem tiår, fortalt av en engasjert og kunnskapsrik forfatter.  Etter hvert som historien skrider fram, kommer klimatrusselen til synes. Forfatteren møter du lørdag 9. november i Tysværtunet - kulturhuset som neppe hadde blitt bygget hadde det ikke vært for gigantens etablering på Kårstø.

 

Foto: Olav Bakken

Agnes Ravatn har gitt ut flere kritikerroste og prisbelønte bøker, kjent for sin særegne, vittige stemme og sitt skarpe blikk for menneskelige svakheter. I høst kommer boka «Dei sju dørene» – en ny «thriller» i samme stil som Fugletribunalet.  Agnes er oppvokst i Ølen og bor nå i Valevåg. Boka «Verda er ein skandale» fra 2017 skildrer livet på landet og vant manges hjerter - ikke minst gjennom Haugesund Teaters forestilling med samme navn. Agnes kommer til Tysværtunet lørdag 9. november. Tidligere i uken skal hun også bokbades av skoleelever ved Skeisvang videregående skole.

 

Foto: Grete Nygaard

Alf Einar Kvalavåg er redaktør i Tysvær Bygdeblad og en populær intervjuer. Han har en spesiell interesse for fotball og stor kunnskap om området. Torsdag 7. november skal han intervjue Gerd Stolsmo om hvordan hun har oppdratt to av verdens beste fotballsøstre; Ada og Andrine Hegerberg.

Ali Dorani er en ung prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han ankom Stavanger gjennom ICORNs program for forfattere og kunstnere, etter å ha levd fire år i flyktningleiren på Manus Island. Han er bLEST sin festivalutstiller og onsdag 6. november åpner han utstilling i Tysværtunet kulturhus.

Ali forlot Iran i 2013, og ankom Christmas Island med båt 6. august samme år, hvor han søkte asyl. Han tok forfatternavnet Eaten Fish etter at han ble plukket opp fra havet på vei til Australia. Dorani ble overført til Manus Island i januar 2014. Han begynte å dokumentere med sine tegninger hvor vanskelige forhold asylsøkerne har på Manus, og hvor dårlig behandling de får der. Tegningene hans har blitt publisert i The Guardian, Washington Post, ABC News med flere. Doranis tegninger er velkjente internasjonalt og har blitt selve bildet på livet på Manus Island.

Anders Totland er oppvokst på Bømlo og bor på Valen i Kvinnherad. Siden 2015 har han gitt ut en rekke bøker i flere sjangere hvorav flere er solgt til utlandet.  Boka «Den norske slavehandelen» presentere han under bLEST i fjor. I år kommer han tilbake til Tysvær, men denne gangen er det skolebarn som skal bli kjent med den spennende historien om livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen på 1600 og 1700 tallet.

Foto: Per Egil Larsen

Anne Sverdrup-Thygeson har forsket på insekter i mange år og er professor i bevaringsbiologi. I fjor ga hun ut boka «Insektenes planet» som handler om de nyttige, viktige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Nå har hun også gitt ut «Insektenes hemmeligheter» for barn. Lørdag 9. november kommer hun til Tysværtunet kulturhus der hun vil fortelle om de viktige insektene både for barn og voksne.

 

Foto: Håkon Sparre

Britt-Evy Westergård er utdannet vernepleier og har en doktorgrad med temaet personsentrerte tjenester og livsfortellingsarbeid for voksne og eldre med utviklingshemming fra Universitetet i Edinburgh. For tiden jobber hun som førsteamanuensis ved vernepleierutdanningen ved OsloMet – Storbyuniversitetet.  Onsdag 6. november kommer hun til Vepro der hun skal møte ansatte og arbeidstakere og snakke om boka Venner som hun ga ut i 2014 sammen med Torill Heia som har Downs syndrom.

Einar Tho er ansvarlig redaktør i Haugesunds avis. Lørdag 9 november intervjuer den tidligere næringslivsjournalisten forfatteren Aage Storm Borchgrevinck i Tysværtunet kulturhus. Tema er Statoil og det norske oljeeventyret og boka det gjelder heter Giganten som utgis på Kagge forlag i oktober.

Ellen Marie og Margrethe Miljeteig: Ellen Marie og Margrethe Miljeteig driver hobbybloggen Søstrene Miljeteig. De lager smykker, kosedyr, bruks- og pynteting og gir ut bøker. Til bLEST og Husflidslaget kommer de med boka Skinn og lær – gjenbruk, interiør og tilbehør.

http://www.sostrenemiljeteig.no/babydilla/

Elisabeth Helland Larsen er barnebokforfatter, skuespiller og klovn. Hun har arbeidet som klovn i mer enn 20 år, og har blant annet vært kunstnerisk leder for Sykehusklovnene. Hvis du har lyst til å klovne og få tips til hvordan du kan sjonglere, balansere og skape magi er Tysværtunet kulturhus stedet lørdag 9. november. Dagen før skal hun bokbades av skoleelever om boka Thipi og den hemmelige festen som handler om ti år gamle Thipi som er lei av å bo på sykehus helt til bitte liten dame med grønn kåpe og rød nese dukker opp.

Embla er en feminin vokaltrio fra Tysvær, med maskulin musikalsk backing. Standardjazz, swingende coverlåter og egenprodusert norsk musikk står på repertoaret og bandets musikk preges av den 3-stemte vokalen, som gir en egen farge på det musikalske materialet. Musikken er lett tilgjengelig, med tette harmonier og swingende rytmer som varemerke.

I 2009 kom debutplata ”Når englane danse”, med egne melodier til tekster av Morten Salvesen og i 2016  «Your smile», som en oppsummering av 10 musikalske år. Fredag 8. november opptrer Embla og Morten Salvesen sammen på Verkstaden.

Eva Isachsen er interiørkonsulent og medforfatter av boka Ryddeglede: En bok full av råd og tips om hvordan du kan få et ryddig og koselig hjem. Hun har lang erfaring både fra ryddekurs og fra ryddekonsultasjoner hjemme hos folk. Og det er nettopp et hjem hun besøker under bLEST. Søndag 10. november inviterer Ingvild Myklebust deg over dørstokken til sitt koselige hus i Hinderåvåg til foredrag og prat om rydding og interiør.

https://www.ryddeglede.no/

Geir Tangen er kriminalforfatteren fra Øystese og Haugesund som raskt gjorde suksess med sine spennende bøker om journalist Viljar Ravn Gudmudsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll. Tangen er også en dyktig bokbader og i år møter vi han i samtale med Unni Lindell under åpningen av bLEST- onsdag 6. november.

 

Foto: Haakon Nordvik

Gerd Stolsmo har bakgrunn som fotballspiller på elitenivå for Trondheims-Ørn og moren til Ada og Andrine Hegerberg, begge fotballspillere i franske toppklubber. I høst kommer boka Fotballmamma – slik oppdro jeg verdens beste fotballsøstre. Fotballkamp er kvinnekamp og fotballmammaen tar oss med på en eventyrlig reise fra Hydro Cup på Sunndalsøra til gullballseremonien i Paris. Hun forteller åpenhjertig om fordommer og striden med fotballforbundet. Torsdag 7. november kommer til hun til Tysvær og til Skjoldhallen.

 

Foto: Gerd Stolsmo - Twitter

Gunnar Garfors er en verdenskjent globetrotter fra Sunnfjord med en reisevirksomhet som inkluderer en rekke verdensrekorder. Vinteren 2018 ble han den første personen som har besøkt alle verdas 198 land to ganger og har vært intervjuet og omtalt av media i over 100 land. Nå har han skrevet boka «Ingenstad» - de 20 landene i verden som de færreste av velger å reise til, men som er noen av de mest fasinerende stedene på kloden. Lørdag 9. november kommer han til Tysvær med sitt morsomme, informative og tankevekkende foredrag som tar publikum med på en personlig ferd til land som Afghanistan, Turkmenistan, Nauru, Mauritania, Jemen og Komoran. Har snakker om land man knapt har hørt om og land som neppe gir andre assosiasjoner enn krig, terror og elendighet. I ei tid prega av konflikt og krig vil forfatteren inspirere publikum til å bli kjent med deler av verden som skiller seg fra vår egen og kanskje kan bidra til en bredere forståelse av andre nasjoner og trosretninger. Garfors er utdannet journalist og når han ikke skriver eller reiser, jobbar han som rådgjevar for NRK i Oslo. Garfors er også kjent fra sine reisebrev i Nitimen på NRK P1.

Foto: Linda Cartrid

Hartvig Waage (red.)
Tidligere skolesjef og leder av  Tysvær historielag og redaktør av bokserien Vingespenn.  Den femte boka i serien lanseres i Tysværtunet kulturhus lørdag 9. november og publikum kan se fram til nye historier og skatter  fra nærområdet.

Ingar Sletten Kolloen er tidligere journalist og redaktør, han har også blitt utnevnt til professor og undervist, men fremfor alt er han en av Norges mest kjente forfattere. Han er oversatt til en rekke språk og har vunnet hundretusener av lesere med sine kritikerroste biografier om Tor Jonsson, Knut Hamsun, Joralf Gjerstad, dronning Sonja og Ingrid Espelid Hovig. Til bLEST kommer han med Vi må ikke falle, som er første bind av hans nye serie Under krigen – den store fortellingen om menneskene som levde under tysk okkupasjon

 

Foto: Morten Brun

John Harald Log er fra Risøy i Haugesund og jobber for tysværbedriten Steinsvik i Vietnam. Han er kjent for mange, blant annet gjennom program på TV Haugaland, og for #hvahardupåknallerten som viser de utroligste bilder av alt man kan frakte på en moped.  For vietnameserne er mopeden et være eller ikke være, og det finnes nesten ikke grenser for hva de kan ha bakpå. De bruker den til å frakte høner, griser, hunder og gjerne en hai, og alle lever. For ikke å snakke om svigermor og ungene.

Til høsten blir det bok med korte tekster og bilder, og selve lanseringen skjer under bLEST i Tysværtunet kulturhus. John Harald gir ut boka sammen med en annen nordmann som også jobber i Vietnam.

Karen Hesseberg er kjent for de flest på Haugalandet og for alle som følger sendingene til TV Haugaland. Hun har ledet utallige sendinger og er nå redaktør for TV kanalane.

Mange har nok også fått med seg programserien Good Morning Vietnam om  haugesunderen John Harald Log og landet han arbeider i. Lørdag 9. november kan du høre Karen Hesseberg i samtale med John Harald i Tysværtunet kulturhus.

Line Renslebråten er forfatter, illustratør og fabeldyrmaker. Til vanlig underviser hun i Kunst og Håndverk ved en ungdomsskole i Heggdal samtidig som hun skriver og illustrere sakprosabøker for barn. Når hun kommer til bLEST vil hun turnere i skolene og besøke biblioteket med «Under Polarisen» - en bok som tar for seg livet under isen ved iskantsonen i Arktis. En større bevissthet rundt klima og miljø de senere årene har fått øynene opp for hvor viktig og rikt liv som finnes i nord. «Under polarisen» kombinerer fakta med visuelt sterke og fargerike illustrasjoner, hvor tema nettopp er viktigheten av å bevare denne faunaen og floraen.

 

Foto: Knut Petter Meen

 

Linnéa Myhre er fra Molde. Hun debuterte i 2012 med romanen Evig søndag, som hun fikk Tabuprisen for. Siden har hun utgitt romanene Kjære (2014) og Hver gang du forlater meg (2016). Nå er hun ute med sin fjerde roman, Meg, meg, meg. Boka har allerede rukket å bli en bestselger. Linnea skriver om frykten for å gi plass til noe mer enn seg selv og om jakten på Britney Spears i Los Angeles. I boka tar opp hun opp spørsmål knyttet til graviditet, angst for å bli voksne og få barn på feil tidspunkt i livet. Lørdag 9.november kommer hun til bLEST og til Tysværtunet kulturhus.

Foto: Guro Beitohaugen

Linn Isabel Eielsen (f. 25.05.2000) er en musiker, slampoet og tegneserieskaper fra Haugesund.
Med et stort repertoar av egenkomponert musikk og en sjarmerende scenetilværelse inviteres publikum inn i livet til en relativt tilfeldig ungdom, med relativt mye på hjertet. Skråblikket leveres gjennom både musikk, spoken-word og tegneserien L-innsikt som går ukentlig på trykk i flere aviser og på instagramprofilen @Linnsikt. Linn har tidligere opptrådt på diverse visefestivaler og arrangementer, mottatt Sondre F. Dales minnefondstripend, Haugesund Sparebanks kulturpris, Drømmestipendet og varmet opp for Vamp. Hun ble også vestlandsmester i slampoesi (2017), og er tatt opp i talentprogrammet Nye Bølger (2018-). Hennes første utgivelse er singelen "Mango i syden" (2019) som er ute på alle streamingtjenester.

 

Foto: Erik Meling

   

Maria Orieta er gitarist, låtskriver og sanger fra Oslo. Hun er født i Argentina, men på grunn av sine politisk aktive foreldre kom familien til Norge i 1982 som politiske flyktningen. Musikk har alltid stått sentralt i livet hennes. Sammen med Veronica Salinas oppfører hun konsertforestillingen Vi har ni liv i Tysværtunet, lørdag 9. november. Dette er en famileforestilling som sprer glede og gir rom til ettertanke.

 

Foto: Kristin Aafløy Opdan.

 

Marianne Losnegård er rektor ved Nedstrand barne-og ungdomsskole og bosatt på den gamle renoverte skolen i Espevik. Hun er engasjert kulturperson og en dyktig programleder. Lørdag 9. november skal hun samtale med forfatter Sigrid Sollund om enkel folkeskikk for moderne mennesker i Tysværtunet kulturhus.

Multi-kunstner Martin Mentzoni (f. 1985) kommer fra Haugesund. Selvlært med mange jern i ilden.

Han brenner for ungdomskultur, musikk, kunst og design, og er en drivende god brett-kjører.
Han er erklært avholdsmann og bl.a. ambassadør for Idrett Uten Alkohol.  Fredag 8. november holder han turbo workshop på Avanti fritidsklubb der han inviterer folk til å lage sin egen tegneserie-stripe.

 

Foto: Frode Goa

Michael Stilson er forfatter av den prisbelønte boka «Bare spille ball» som utkom i 2018 og handler
om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Michael er født i 1987 og er
fra Trondheim. Han er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har laget tv-serie for
NRK om livet som fotballspiller og er fotballansvarlig i «Heimebane».

Foto: Knut Aage Dahl

Mona Terjesen er journalist i Tysvær Bygdeblad og en dyktig intervjuer. Hun er opptatt av interiør og ser fram til å intervjue Eva Isachsen om hvordan man kan skape et ryddig og koselig hjem. Begivenheten finner sted over dørstokken til Ingvild Myklebust på Hinderåker i Nedstrand. Mona skal også intervjue Linnéa Myhre i Tysværtunet kulturhus lørdag 9. november når Linnéa kommer for å snakke om sin siste roman «Meg, meg, meg».

 

Foto: Alf Einar Kvalavåg

Ola Didrik Saugstad er forfatter og en av Norges mest kjente barneleger. Torsdag 7. november kommer han til temakveld på Stemnestaden i Grinde der han forteller om sin vei fra medisinstudier i Oslo til et liv som forsker og internasjonal ekspert på nyfødtmedisin. I biografien sin skriver Saugstad nært og personlig om sin kamp for medisinske sannheter, om sin kristne tro og egen oppvekst. Han har også arbeidet med medisinske gåter som ME og krybbedød. Engasjementet som vokste fram gjennom tro og liv har gjort Saugstad til talsmann for mange grupper i samfunnet, og han har gitt de aller minste en stemme i debatten om «sorteringssamfunnet». Normisjon er medarrangør.

Per Arne Dahl gir i høst ut boka Sårbarhetens kraft; en klok og varm bok om hvordan sårbarhet kan gi ny stryke. Dahl har tidligere gitt ut en rekke bøker som har solgt i store opplag. I denne boka framstår den tidligere biskopen, stortingspresten og lederen fra Modum Bad som sjelesørger for folk flest. Tirsdag 5. november kommer han på en liten bLEST-tyvstart til Nedstrand kirke der han vil gå nærmere inn på temaet i boka – en bok som er allmenn, men også svært personlig.

Samarbeid med Nedstrand kyrkjeforum.

Sigbjørn Johnsen har vært stortingspresident for Arbeiderpartiet og finansminister under både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg. De siste årene av sin yrkesaktive karriere jobbet han som fylkesmann i Hedmark. To bøker han han utgitt før – nå kommer boka Det beste i livet. Livet har lært Sigbjørn Johnsen at den største gleden finnes i de nære ting; vårsolen, en skulder å lene seg mot, en skitur og samholdet i små og store samfunn rundt oss. Lørdag 9. november kommer han til Tysværtunet kulturhus.

 

Foto: Dag W. Grundseth

 

 

Sigmund Hansen er mangeårig journalist i Haugesunds avis og NRK lokalradioen og oppstarter av Radio 102. Han er en populær kåsør og konferansier og brukes ofte til speaker ved ulike lokale sportsarrangement.  Få kjenner Haugalandet bedre enn ham. Søndag 10. november leder han bLEST sitt helt nye konsept: Lokal-bLEST med fokus på lokale utgivelser på Haugalandet i Nygaardsalen i Tysværtunet kulturhus.

Sigrid Sollund er kjent for mange som programleder i P2s Dagsnytt 18. Siden journaliststudiene har hun arbeidet i NRK, blant annet som programleder i Alltid Nyheter og Ukeslutt. I 2017 ga hun ut boka Hersketeknikker som ble en bestselger. I høst kommer boka Skikk og bruk – enkel folkeskikk for moderne mennesker. Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemmaer. Hvordan skal vi for eksempel forholde oss til alle facebookinvitasjonene? Må vi ringe tilbake hvis vi ser at noen har ringt? Hvordan skal vi oppføre oss i heisen, på flyet og i bryllup? Boka gir enkle regler for at vi skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Hør Sigrid Sollund i samtale med Marianne Losnegård lørdag 9. november i Tysværtunet.

 

Foto: Sturlason

Skeisvangbokbaderne

På Skeisvang videregående skole går det om lag 720 elevar. Tre av desse er Ina Solbøe, Isabel Ott og Ingeborg Trætteberg Modahl. Jentene går på stud.spes., i klasse 3STB. Isabel tar realfag, Ina og Ingeborg samfunnsfag. Jentene har til felles interessa for litteratur. Dei les mykje, særleg skjønnlitteratur. Agnes Ravatn sitt forfattarskap har dei god kjennskap til etter å ha lese romanane Veke 53, Fugletribunalet og essaysamlinga Stillstand. Sjølvsagt har dei også lese Dei sju dørene. Jentene ser fram til å bokbade Ravatn!

Tom Hetland er journalist og tidligere sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad (2002-2011) og  kommer til bLEST for å lede samtalen med vår festivalutstiller Ali Durani på åpningsdagen 6. november. Hetland har bla. hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen med norsk og russisk i fagkretsen. I studietiden var han redaktør i Norsk Tidende, og høsten 2007 fikk han Nynorsk redaktørpris av Mediemållaget.
Før han kom til Stavanger Aftenblad hadde han også journalistpraksis fra Dagbladet Rogaland, Telemarkingen og Midthordland.  I 1990 var han forfatter bak den flotte billedtunge boken "Jæren - Liv og landskap" (Dreyer forlag)

Rockepoeten Tom Roger Aadland kommer opprinnelig fra Bjoa, men er nå bosatt i Oslo. Han har gitt ut sju soloalbum. Det nyeste, «Songfugl», fikk strålende anmeldelser, og singelen «Alle dei i ei» ble spillelistet av NRK P1. «Songfugl» er produsert av Lars Voldsdal, og i tillegg til Tom Rogers faste, fremragende studioband, inneholder plata flere spennende gjesteopptredener.

Tom Rogers forrige album, «Blondt i blondt» (Bob Dylans «Blonde on Blonde» gjendiktet til nynorsk), ble kåret til Årets Album av NRK P1 Norsk på norsk i 2016. Samme år var han tekstforfatter på Hellbillies’ albumsuksess «Søvnlaus». Han ble lagt merke til for alvor med albumet «Blod på spora» (Dylans «Blood on the Tracks» gjendiktet) i 2009. Åpningslåten «Vikla inn i blått» («Tangled Up in Blue») ble kåret til en av tidenes beste norske coverversjoner av TIDAL. Han er ellers kjent for radiolåter som «Min beste ven på ein dårleg dag», «Eg må ha deg» og «Like til mi dør». Til høsten er han aktuell med sitt første livealbum, innspilt i Oslo Konserthus.

Foto: Arvid Børretzen

Tore Kvæven (f. 1969) er sauebonde, lærer og forfatter fra Sirdal. Han debuterte i 2011 med Hard er mitt lands lov, ein stor episk roman om eit vikingtokt til det indre av Afrika.  I 2018 vant han Brageprisen for sin andre roman Når landet mørknar (2018) – en fascinerende roman om kjærlighet, hevn og naturens og menneskenes kraft.  Året er 1293 og stedet er den norrøne Vesterbygda på Grønland. Torsdag 7. november kommer Kvæven til Tysværtunet kulturhus.

 

Foto: Tommy Ellingsen

Unni Lindell  er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. Den populære krimforfatteren kommer til Tysværtunet kulturhus onsdag 6. november på bLEST sin åpningsdag der hun vil bli intervjuet av krimforfatter Geir Tangen. Unni Lindell ble i april tildelt Rivertonprisen for boka «Dronen» som ble kåret til beste norske krim i 2018.

 

Foto: Olav Heggebø

Veronica Salinas er forfatter, dramatiker og skuespiller med argentinsk bakgrunn. Hun gjorde stor suksess da hun besøkte bokbåten Epos under bLEST i 2016. I år er det blant annet Tysvær opplæringssenter og biblioteket i Aksdal som får besøk. Veronica Salinas sin siste bok “Å møtes gjennom litteraturen” handler om hvordan man kan bruke litteratur i integreringsarbeidet og dette arrangementet er støttet av Leser søker bok.  Veronica vil også ha familieforestilling i biblioteket i Tysværtunet lørdag 9. november.

http://www.salinas.no/

www.lesersokerbok.no

 

 

 

 

   
   
 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

 

   
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 

 

 

 

 

   
   

 

 

_
_
_