Deltakere 2018

Agnes Matre bor i Haugesund der hun jobber som lærer i ungdomsskolen. Hun har gitt ut tre bøker og ny bok er «i kjømda». «Skinnet bedrar» fikk stor oppmerksomhet og svært gode kritikker da den ble utgitt på Gyldendal i 2017. Søndag 11. november deltar hun på arrangementet «Over dørstokken» på Apeland i Tysvær sammen med forfatter og ektemann Geir Tangen.

Foto: Haakon Nordvik

 

Alf Einar Kvalavåg er redaktør i Tysvær Bygdeblad. Han er også en dyktig programleder.

Fredag 9. november vil Alf Einar intervjue forfatter Jens Barland om ord som er på vei ut av språket vårt. Lørdag 10. november leder han samtalen med Magnus Helgerud om hvorfor vi reiser så mye  og hvilke gleder og utfordringer denne reisevirksomheter fører med seg.

Alf Kjetil Walgermo er forfatter, journalist og litteraturredaktør i Vårt Land. «Røff guide til Bibelen» er hans siste utgivelse. Boka er for alle som har behov for å friske opp bibelkunnskapene sine og for de som aldri noen gang har åpnet en bibel, men føler at de går glipp av noe viktig. Walgermo har skrevet en kunnskapsrik og lett tilgjengelig guide. 

Foto: Agnete Brun

 

Anders Totland fra Kvinnherad er forfatter, programleder, kokk og organist. I august kom han med bok om den norske slavehandelen der han skildrer livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen. De var nordmenn i alle ledd. De reiste til sjøs, men skipene fulle av afrikanske slaver, og de jobbet på dansknorske slavefort i Afrika og Amerika. Målgruppe er barn og ungdom, men er like interessant for voksne og lørdag 10. november kommer han til biblioteket i Aksdal. Anders Totland ble nylig tildelt Ordknappen for boka «Så lenge ingen ser oss».

Foto: Per Egil Larsen

 

André Håland er lærer og inspektør på Førre skole og utdannet muntlig forteller og spillemann. Han er også aktiv i Hervik ungdomslag. Torsdag 8.  november leder han fortellerkvelden på Rygjatun og tar oss muligens med til førkristen tid og smaker på «Idunns epler».

Foto: Privat

 

Anna R. Folkestad fra Stord er illustratør og forfatter av billedbøker for barn. Hun debuterte i 2011 med billedboka Henrik And. Etter det har det kommet tre bøker om Unni og Gunni og tre bøker i Lettlestserien om Besta og Bo. Siste bok fra Anna er Stupe-Stig. Anna kommer til biblioteket i Tysværtunet 10. november for å fortelle for de minste og for å holde tegnekurs.

Anne T. Romtveit er 67 år og kommer fra Vinje i Telemark. Hun har vært omviser i Vinjestoga i flere år. På ekte vinjedialekt forteller hun om livet til Aasmund Olavsson Vinje under arrangementet "Aasmund Olavsson Vinje i ord og tonar" - fredag 9. november på Tysværtunet Kulturhus.

 

Atle Hansen bor på Stord og er kjent som forfatter, musiker og journalist. Han har skrevet en rekke bøker hvorav de aller flest for barn. «Apetryne» handler om å være utenfor, være venner og være forelsket. Hans siste bok «Klure» handler om Jens som er en kløne, er minst, og havner i trøbbel. Når Atle Hansen kommer til bLEST skal han bokbades av elever fra Frakkagjerd barneskole og ha oppdrag i skoleverket.

Foto: Marius Knutsen

 

Audhild Solberg er utdannet litteraturviter og har jobbet i forlagsbransjen i mange år. Hun debuterte med "Kampen mot superbitchene", som ble en stor suksess og vant ARKs barnebokpris i 2014. Boken ble solgt til flere land. Siden har det kommet flere bøker i samme serie. Audhild bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film og bøker og elsker alt som har med England å gjøre Audhild skal besøke barneskoler i Tysvær under bLEST.

Les mer om Audhild og superbitchene her https://superbitchene.com/

Foto:AKAM1K3

 

Bente Helen Schei er mest kjent som Flettemamma  og forfatter av flere bøker om fletting.  Hun bor i Bergen. Lørdag 10. november tar hun turen til biblioteket i Aksdal der hun skal demonstrere, inspirere og holde flettekurs

 

Birte Valkyrje Apeland Rolland er lyriker bosatt i Bergen og som deltar med egne dikt under «Over dørstokken», som foregår i foreldrenes bolig på Apeland i Tysvær.

Foto: Privat

 

Camilla Schøyen bor i Haugesund, er sanger og musikkpedagog, og arbeider med kommunikasjon. Hun har laget boken om Plystrepus der hun bruker sin bakgrunn til å skrive varmt om magi, katter og musikk.  Dette er en bok med AR-teknologi som gjør det ekstra gøy å bli kjent med Plystrepus og vennene hans. Plystrepus og musikkmysteriet er hennes første barnebok.

 

Egil Houeland er journalist og programleder i Radio102. Houeland har vært med kanalen siden starten i januar 1985,
og har i alle disse årene vært hovedarkitekt- og ansvarlig for radioens musikkprofil. Han er bosatt i Skudeneshavn.
Egil intervjuer Frank «Tønes» Tønnesen fra storsalens scene i Tysværtunet, på bLEST avslutningsdag; søndag 11. 11.

Einar Tho er ansvarlig redaktør i Haugesund avis der han har vært ansatt siden 2006. Han er fra Hjartdal i Telemark.  Einar Tho skal lede samtalen med Odd Karsten Tveit i Tysværtunet kulturhus lørdag 10. november.

Eli Anna Gudmundsen er fra Haugesund, utdannet billedkunstner, engelsklærer og eurytmist. Hun har jobbet på Steinerskolen i over 30 år.  Hun har alltid likt å skrive – helst på nynorsk og engelsk. Eli Anna deltar på bLEST med høytlesing av diktet «Ein gong».

 

 

Else Olsen S. er pianist, komponist og kunstnerlig forsker, utdannet fra blant annet Norges musikkhøgskule, og gjennom egenstudier med de amerikanske komponistene Pauline Oliveros (1932-1916) og Christian Wolff (f.1934).
Else Olsen S. arbeider med eksperimentell musikk, og blander gjerne inn andre sjangrer, som f.eks. bedehusmusikk. Alternative spilleteknikker og preparert piano er en viktig del av hennes utøvelse.

Stipendiatarbeidet hennes, fra Norges musikkhøgskole og Griegakademiet, bærer tittelen Open form – ei utvida utøvarrolle. Prosjektet dreier seg om interpretasjon og framføring av verk med ukonvensjonelle notesymbol, notert med for eksempel  grafikk, tekst eller tall. 

Foto: Tonje Li

 

Espen Aas er journalist i NRK og var London-korrespondent fra 2013 til 2017. Nylig ga han ut boka «London langs tuben» som er et oppkomme av praktisk og underholdene informasjon som forteller historien om samtlige av storbyens 270 tubetasjoner. Mange av stasjonene har svært fascinerende historier. Espen Aas har besøkt dem alle og rakk og bli en vaskete tube-nerd i løpet av årene han bodde i London. London er nordmenns soleklare favorittreisemål. De aller fleste benytter seg av tuben, men hva vet folk egentlig om bygningene de går gjennom?

Foto: NRK - Twitter

 

Frank Tønnesen "Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem" er tittelen på Frank «Tønes» Tønnesens bokdebut. I følge forlaget har det blitt en «en bukett fortellinger som til sammen flettes til en kollektivroman der Tønnesens lett gjenkjennelige humor fyller skjebner, karakterer og sosialt og beklemt samkvem. Men parallelt med dette skriver Tønnesen ut mørkere og mer eksistensielle undertoner i fortellinger om ensomhet, tilhørighet og utstøtthet.» Tønes samtaler med Egil Houeland, krydret med musikalske framføringer.

Frode Grytten er forfatteren fra Odda som gjorde murboligen i Odda udødelig da han for 19 år siden gjorde suksess med romanen «Bikubesong». Siden den gang har han skrevet mange romaner, noveller og skuespill. Felles for tekstene til Grytten er at de skildrer vanlige folks liv med en uvanlig energi, både medrivende barndomsskildringer og kompliserte kjærlighetshistorier blir fortalt på en varm måte som gjør det mulig å følge karakterene inn i de mest hudløse situasjoner. Han kommer til bLEST onsdag 7. november sammen med forfatterkollega Marit Eikemo.

Foto: Hans Jørgen Bruun

Geir Tangen bor i Haugesund der han jobber som lærer i ungdomsskolen. Han debuterte som krimforfatter i 2016 med Maestro som i 2017 ble fulgt opp av Hjerteknuser. Død manns tango ble nettopp lansert og har allerede høstet strålende kritikker. Bøkene er solgt til 15 land og forfatteren tilhører svenske Ahlander Agenscys stab av internasjonale forfattere. Søndag 11. november deltar han på arrangementet «Over dørstokken» på Apeland i Tysvær sammen med forfatter og ektefelle Agnes Matre. Tangen skal også intervjue Stefan Ahnhem, Thomas Enger og Hans Olav Lahlum i Tysværtunet kulturhus lørdag 10. november.

Foto: Haakon Nordvik

 

Gro Aina Skauge står sammen med Unni Gjerde Jørgensen og Enya Ødegaard bak bokprosjektet «Det finaste eg vett» som har lanseres nå i høst. Konseptet går ut på at hvem som helst kunne sende inn et bilde og en kort tekst som beskriver hva den enkelte mener er det fineste de vet.  Gro Aina deltar på fortellerkvelden på Rygjatun i Hervik torsdag 8. november.

Hans Olav Lahlum et kjent navn for de fleste om det så er som historiker, biograf, kriminalforfatter, sjakkspiller/-dommer/-kommentator eller SV-politiker.  Lahlum gjorde stor suksess under fjorårets bLEST da han samlet fullt hus med sin svært engasjerende formidling om Trump og amerikanske presidenter opp gjennom historien. Hans Olav Lahlum har flere roller under bLEST og har med seg flere nye bokutgivelser til festivalen.

Foto: Anna - Julia Granberg

Hartvig Waage (red.) Tidligere skolesjef og rektor i Tysvær og leder av Tysvær historielag. Historielaget lanserer Vingespenn 2018 lørdag 10. november. Dette er den fjerde boken i serien og nye historier trekkes fram fra glemselen.

Helene Sandvig er NRK-journalist og forfatter og kjent for det norske TV publikum gjennom programserier som PULS og Helene sjekker inn. Lørdag 10.november får publikum møte henne i Tysværtunet kulturhus der hun forteller sin egen historie om hvordan hun opplevde å miste faren sin i demens. Boka « Et langsomt farvel» er en sterk og gripende fortelling om demens og minner oss om hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Foto: NRK, Anders Leines

 

 Himmelhamn er et vestlandsbasert irskinspirert band som har spilt inn ny musikk til gamle salmetekster. Himmelhamn kommer sammen med forfatter Alf Kjetil Walgermo som i fjor ga ut boka Røff guide til Bibelen om som snart gir ut boka Du som er i himmelen.

Jens Barland er medieforsker ved NTNU og har samlet ord og utrykk som ikke lenger er i bruk – ja de har gått i «Glemmeboka». Pausefisk, telegram, rettetast, murerpils og rikstelefon. Kjenner du igjen ordene? Forfatteren ba sine facebookvenner om tips til ord fra dagligtalen fra 1970 – 1980 tallet som i dag ikke lenger er vanlige å bruke. Responsen var overveldende og i løpet av kort tid besto lista av over 1200 ord som nå er samlet i «Glemmeboka».

 

 

Jostein Gaarder kommer på besøk til bLEST 10.november sammen med forleggeren sin gjennom mange år, Mia Bull-Gundersen fra Aschehoug forlag. Gaarder er for de fleste mest kjent for boka “Sofies verden”. Den er oversatt til 63 språk, har et opplag på 40-50 millioner eksemplarer, og et år var den verdens mest solgte bok. Gaarder har gitt ut en lang rekke andre bøker med filosofisk vinkling, både for barn, ungdom og voksne. Han formidler undring og nysgjerrighet over livet sine store og små gåter, og utfordrer oss til å se sammenhenger og tenke nytt. Slik er det også med boka “Akkurat passe. En liten fortelling om nesten alt” som kom ut nylig.

 

Linn Isabel Eielsen er en ung fremadstormende forfatter, artist, låtskriver og illustratør fra Haugesund. Linn har tidligere opptrådd på diverse festivaler, mottatt Sondre F. Dales minnefondstipend, og varmet opp for Vamp. Hennes tegneserie stripe «L-innsikt» er på trykk i hvert lørdagsbillag av Haugesunds Avis. Hun er også Vestlandsmester i slampoesi (2017).

Lise-Marte Vikse Kallåk og Birger Vikse er lyrikere fra Haugesund som begge deltar under bLEST. Lise-Marte er festivalens egen «festivaldikter» og deltar med opplesing og nyskrevne dikt. Til bLEST tar hun også med seg sin far, Birger Vikse, som i alder av 91 år er aktuell med sin andre diktsamling.

Foto: Privat

 

Magnus Aanestad debuterer som lyriker under bLEST der han lanserer boka Så så pappa,- dikt for ferske fedre. Målgruppa er alle som er eller har ein far. Ånestad jobbar med og for gründere på den nye «LØÅ» i Førresdalen.  

Magnus Helgerud har skrevet boka «Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er», der han stiller spørsmål om hvorfor vi reiser så mye og hvor bra det er for miljøet. På underholdende vis trekker idéhistorikeren og journalisten en linje fra 1800-tallets reisesnobber og frem til dagens selfie-turister. I boka forsøker han å komme under huden på den moderne turisten og hva som driver oss til å stå i kø i timevis for å bli fotografert på Trolltunga, hvorfor noen er livredde for å tråkke i turistfeller i Roma, og hvorfor er det så mange turister som hater turister.

 

 

Marianne Losnegård er rektor på Nedstrand barne- og ungdomsskole.  For noen år siden flyttet hun fra Frakkagjerd til den gamle barneskolen på Espevik. I fjor var Marianne vertskap for «Over dørstokken» - i år deltar hun som intervjuer og bokbader i Tysværtunet kulturhus onsdag 7. november.

Marina Johansson er pianist og fylkesmusiker i MUNOR. Hun skal være «huspianist» under bLEST i Tysværtunet lørdag 10. november. Marina er finsksvensk og vil blant annet spille klassisk musikk til arrangementet om den finske borgerkrigen med Morten Jentoft. Marina vil også ha musikalsk introduksjon til flere arrangement under bLEST.

Foto: Haakon Nordvik

Marit Eikemo er fra Odda og bor i Bergen. Til sammen har hun gitt ut fem romaner. I vår kom den kritikerroste romanen «Gratis og uforpliktande verdivurdering» - som er en underholdende og overraskende roman om drømmen om det perfekte liv. Bøkene hennes har imponert kritikerne med sine presise observasjoner av det norske samfunnet og tiden vi lever i. Hun kommer til bLEST onsdag 7. november sammen med forfatterkollega Frode Grytten.

Foto: Agnete Brun

Mia Bull- Gundersen er redaktør i Aschehoug forlag og Jostein Gaarders forlegger. Hun vil samtale med Jostein Gaarder i Tysværtunet kulturhus lørdag 10. november.

Morten Jentoft er forfatter og NRK-korrespondent i Russland. I vår ga han boka Finland 1918 – om den finske borgerkrigen mellom «hvite» og «røde» der begge sider begikk urett i rettferdighetens navn. Med nærhet og intensitet forteller Jentoft om denne sentrale og brutale, men altfor lite belyste konflikten i Norden i moderne tid.

Krigen tok mange liv. En av dem som ble drept var den 35 år gamle finske pianisten Toivo Kuula. Toivo Kuula hadde vært elev hos Jean Sibelius der han blant annet studerte komposisjon. Når Jentoft kommer til Tysværtunet lørdag 10. november vil pianist og fylkesmusiker i MUNOR, Marina Johansson, spille stykker av både Sibelius og Kuula i forbindelse med formidlingen.

Foto: Morten Jentoft

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer og har portrettert en lang rekke kjente personer, blant dem mange forfattere. Det er forfatterportrettene vi får se når Krogvold stiller ut i galleriet i Tysværtunet. Utstillingen åpnes onsdag 7. november klokken 18.00.

Krogvold, som selv vil være til stede under åpningen og portrettsamtalen samme kveld, er fra Oslo. Han har deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland og hatt mange separatutstillinger. Han er også en inspirerende foredragsholder og dyktig kursholder.    

Foto: Trond Andersen

 

Nils Olav Østrem er professor i historie ved Universitetet i Stavanger. Han er redaktør for jubileumsboka til Nedstrand kirke 150 år.

 

Nina Næsheim er profesjonell muntlig formidler som har flere roller under bLEST. Hun skal delta på fortellerkveld i Hervik, besøke småtrinnet på alle barneskolene med forestillingen «Det magiske skrinet» og besøke Tysvær opplæringssenter med historier fra fjernt og nært.

Foto: Pia Wall

 

Nina Skauge er utdannet grafisk designer fra Bergen Kunsthåndverkskole og har en bachelor i pedagogikk. Hun startet Skauge forlag for vel 14 år siden. I 2010 ledet hun  en internasjonal konferanse om Downs syndrom i Bergen. Hun har holdt mange foredrag.  utgitt ti bøker og to læreverk. For litt over 3 år siden startet hun med  lettlestserien Tigergjengen   Serien består av 25 lettleste og rikt illustrerte hefter for ungdom og voksne med lærevansker. Når Nina kommer til bLEST vil hun besøke Vepro og dagtilbudet der hun  leser høyt og samtaler om noen av historiene i Tigergjengen. 

http://skaugeforlag.no/lettlest/

 

Odd Karsten Tveit er tidligere NRK-korrespondent i Midtøsten. Lørdag 10.november kommer han til Tysværtunet. Publikum vil få høre en engasjert og kunnskapsrik forfatter som nå har skrevet bok om Trygve Lie. Boka har tittelen Gudfaren og Gudfaren viser et skarpt portrett av arbeidergutten som i 1946 ble FNs første generalsekretær, og som misbrukte stillingen. Boken gir også et grovt bilde av Israels første to tiår, en stat Trygve Lie ble sett på som gudfar til.

Foto: Sturlason

 

Rune Bjerga er blitt en av de mest populære og etterspurte komikerne på Vestlandet. Men han er også forfatter og har gitt ut tre bøker. Bjerga deltar på gratis humorlunsj i Tysværtunet torsdag 8. november der publikum får servert smakebiter fra bøkene hans. Han skal også ha showet Bjerga on ice i Tysværtunet kulturhus fredag 9. november.

 

Siri Berrefjord er forfatter av boka «Redesign». Hun har jobbet som fotograf innen kunst og design i 20 år, laget omslag og grafisk design på flere bøker og publikasjoner og holder kurs i redesign. Siri Berrefjord kommer til Huslidlagets hus i Grinde onsdag 7. november med inspirasjonsforedrag om redesign og «moteshow» med lokale modeller.

Foto: Kristoffer Myhre

 

Solvor Kringeland Sundfør er 27 år og oppvokst på Kringeland i Grinde. Hun har drevet med musikk og sang siden hun var liten jente. For tiden er hun aktiv i gospelkoret Voice of Joy.

Solvor deltar med sang under arrangementet «Aasmund Olavsson Vinje i ord og tonar» i Tysværtunet kulturhus.

 

Stefan Ahnhem er en anerkjent svensk kriminalforfatter som kommer til bLEST lørdag 10. november. Han har jobbet som manusforfatter for film og tv i over tjue år. Hans først bok, «Offer uten ansikt», ble Sveriges mestselgende debut. Bøkene hans utgis i over 20 land. Publikum kan glede seg til et spennende møte med en forfatter som kan kunsten å formidle og sjarmere.

 

 

Thomas Enger er en suksessrik krimforfatter som debuterte som forfatter i 2010. Bokserien hans om  journalisten Henning Juul er solgt til 26 land. I år ga han hun boka Nullpunkt sammen med Jørn Lier Horst. Enger bokbades av Geir Tangen på krimkvelden i Tysværtunet kulturhus lørdag 10. november.

 

Tove Virata Bråthen og Ida Kristin Vollum gir ut boka «Fasetter av sorg». Tove har skrevet teksten og Ida Kristin har tatt bildene i boka. Boka handler om å miste noen, men er samtidig en hyllest til livet.

 

   Tove Rullestad arbeider som aktivitetskoordinator for aktivitet og omsorg i Tysvær kommune. Hun har stor kunnskap om demens som er tema for samtalen med NKR journalist Helene Sandvig i Tysværtunet kulturhus lørdag 10.november. 
   

 

 

_
_
_