Deltakere 2018

 

Agnes Matre bor i Haugesund der hun jobber som lærer i ungdomsskolen. Hun har gitt ut tre bøker og ny bok er «i kjømda». «Skinnet bedrar» fikk stor oppmerksomhet og svært gode kritikker da den ble utgitt på Gyldendal i 2017. Søndag 11. november deltar hun på arrangementet «Over dørstokken» på Apeland i Tysvær sammen med forfatterektemann Geir Tangen.

Foto: Haakon Nordvik

 

Alf Kjetil Walgermo er forfatter, journalist og litteraturredaktør i Vårt Land. «Røff guide til Bibelen» er hans siste utgivelse. Boka er for alle som har behov for å friske opp bibelkunnskapene sine og for de som aldri noen gang har åpnet en bibel, men føler at de går glipp av noe viktig. Walgermo har skrevet en kunnskapsrik og lett tilgjengelig guide. 

Foto: Agnete Brun

 

Anders Totland fra Kvinnherad er forfatter, programleder, kokk og organist. I august kommer han med bok om den norske slavehandelen der han skildrer livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen. De var nodmenn i alle ledd. De reiste til sjøs, men skipene fulle av afrikanske slaver, og de jobbet på dansknorske slavefort i Afrika og Amerika. Målgruppe er barn og ungdom, men er like interessant for voksne og lørdag 10. november kommer han til biblioteket i Aksdal. Anders Totland ble nylig tildelt Ordknappen for boka «Så lenge ingen ser oss».

Foto: Per Egil Larsen

 

André Håland er lærer på Førre skole og utdannet muntlig forteller. André deltar på muntlig fortellerkveld på Hervik og bidrar meg spennende fortellinger til barn under festivalen.

Foto: Privat

 

 

 

Atle Hansen bor på Stord og er kjent som forfatter, musiker og journalist. Han har skrevet en rekke bøker hvorav de aller flest for barn. Han siste bok «Apetryne» harndler om å være utenfor, være venner og være forelsket. Oppfølgeren «Klure» kommer til høsten. Når Atle Hansen kommer til bLEST skal han bokbades av elever fra Frakkagjerd barneskole og ha oppdrag i skoleverket.

Foto: Marius Knutsen

 

Audhild Solberg er utdannet litteraturviter og har jobbet i forlagsbransjen i mange år. Hun debuterte med "Kampen mot superbitchene", som ble en stor suksess og vant ARKs barnebokpris i 2014. Boken ble solgt til flere land. Siden har det kommet flere bøker i samme serie. Audhild bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film og bøker og elsker alt som har med England å gjøre Audhild skal besøke barneskoler i Tysvær under bLEST.

Les mer om Audhild og superbitchene her https://superbitchene.com/

Foto:AKAM1K3

 

Birte Valkyrje Apeland Rolland er lyriker bosatt i Bergen og som deltar med egne dikt under «Over dørstokken», som foregår i foreldrenes bolig på Apeland i Tysvær.

Foto: Privat

 

 

 

Espen Aas er journalist i NRK og var London-korrespondent fra 2013 til 2017. Nå gir han ut boka «London langs tuben» som er et oppkomme av praktisk og underholdene informasjon som forteller historien om samtlige av storbyens 270 tubetasjoner. Mange av stasjonene har svært fascinerende historier. Espen Aas har besøkt dem alle og rakk og bli en vaskete tube-nerd i løpet av årene han bodde i London. London er nordmenns soleklare favorittreisemål. De aller fleste benytter seg av tuben, men hva vet folk egentlig om bygningene de går gjennom?

Foto: NRK - Twitter

 

Frode Grytten er forfatteren fra Odda som gjorde murboligen i Odda udødelig da han for 19 år siden gjorde suksess med romanen «Bikubesong». Siden den gang har han skrevet mange romaner, noveller og skuespill. Felles for tekstene til Grytten er at de skildrer vanlige folks liv med en uvanlig energi, både medrivende barndomsskildringer og kompliserte kjærlighetshistorier blir fortalt på en varm måte som gjør det mulig å følge karakterene inn i de mest hudløse situasjoner. Han kommer til bLEST onsdag 7. november sammen med forfatterkollega Marit Eikemo.

Foto: Hans Jørgen Bruun

 

Geir Tangen bor i Haugesund der han jobber som lærer i ungdomsskolen. Han debuterte som krimforfatter i 2016 med Maestro som i 2017 ble fulgt opp av Hjerteknuser. Bøkene er solgt til 15 land og forfatteren tilhører svenske Ahlander Agenscys stab av internasjonale forfattere. Han er snart aktuell med tredje bok i serien. Søndag 11. november deltar han på arrangementet «Over dørstokken» på Apeland i Tysvær sammen med forfatterfruen Agnes Matre. Tangen skal også bokbade Steffen Ahnhem i Tysværtunet kulturhus lørdag 10. november.

Foto: Haakon Nordvik

 

Hans Olav Lahlum et kjent navn for de fleste om det så er som historiker, biograf, kriminalforfatter, sjakkspiller/-dommer/-kommentator eller SV-politiker.  Lahlum gjorde stor suksess under fjorårets bLEST da han samlet fullt hus med sin svært engasjerende formidling om Trump og amerikanske presidenter opp gjennom historien. I høst kommer Lahlum med flere nye utgivelser.

Foto: Anna - Julia Granberg

 

Hartvig Waage (red.) Tidligere skolesjef og rektor i Tysvær og leder av Tysvær historielag. Historielaget lanserer Vingespenn 2018 lørdag 10. november. Dette er den fjerde boken i serien og nye historier trekkes fram fra glemselen.

 

Helene Sandvig er NRK-journalist og forfatter og kjent for det norske TV publikum gjennom programserier som PULS og Helene sjekker inn. Lørdag 10.november får publikum møte henne i Tysværtunet kulturhus der hun forteller sin egen historie om hvordan hun opplevde å miste faren sin i demens. Boka « Et langsomt farvel» er en sterk og gripende fortelling om demens og minner oss om hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

 

 

Jens Barland er medieforsker ved NTNU og har samlet ord og utrykk som ikke lenger er i bruk – ja de har gått i «Glemmeboka». Pausefisk, telegram, rettetast, murerpils og rikstelefon. Kjenner du igjen ordene? Forfatteren ba sine facebookvenner om tips til ord fra dagligtalen fra 1970 – 1980 tallet som i dag ikke lenger er vanlige å bruke. Responsen var overveldende og i løpet av kort tid besto lista av over 1200 ord som nå er samlet i «Glemmeboka».

 

 

Lise-Marte Vikse Kallåk og Birger Vikse er lyrikere fra Haugesund som begge deltar under bLEST. Lise-Marte er festivalens egen «festivaldikter» og deltar med opplesing og nyskrevne dikt. Til bLEST tar hun også med seg sin far, Birger Vikse, som i alder av 91 år er aktuell med sin andre diktsamling.

Foto: Privat

Magnus Helgerud har skrevet boka «Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er», der han stiller spørsmål om hvorfor vi reiser så mye og hvor bra det er for miljøet. På underholdende vis trekker idéhistorikeren og journalisten en linje fra 1800-tallets reisesnobber og frem til dagens selfie-turister. I boka forsøker han å komme under huden på den moderne turisten og hva som driver oss til å stå i kø i timevis for å bli fotografert på Trolltunga, hvorfor noen er livredde for å tråkke i turistfeller i Roma, og hvorfor er det så mange turister som hater turister.

 

 

Marina Johansson er pianist og fylkesmusiker i MUNOR. Hun skal være «huspianist» under bLEST i Tysværtunet lørdag 10. november. Marina er finsksvensk og vil blant annet spille klassisk musikk til arrangementet om den finske borgerkrigen med Morten Jentoft.

 

Marit Eikemo er fra Odda og bor i Bergen. Til sammen har hun gitt ut fem romaner. I vår kom den kritikerroste romanen «Gratis og uforpliktande verdivurdering» - som er en underholdende og overraskende roman om drømmen om det perfekte liv. Bøkene hennes har imponert kritikerne med sine presise observasjoner av det norske samfunnet og tiden vi lever i. Hun kommer til bLEST onsdag 7. november sammen med forfatterkollega Frode Grytten.

Foto: Agnete Brun

 

Morten Jentoft er forfatter og NRK-korrespondent i Russland. I vår ga han boka Finland 1918 – om den finske borgerkrigen mellom «hvite» og «røde» der begge sider begikk urett i rettferdighetens navn. Med nærhet og intensitet forteller Jentoft om denne sentrale og brutale, men altfor lite belyste konflikten i Norden i moderne tid.

Krigen tok mange liv. En av dem som ble drept var den 35 år gamle finske pianisten Toivo Kuula. Toivo Kuula hadde vært elev hos Jean Sibelius der han blant annet studerte komposisjon. Når Jentoft kommer til Tysværtunet lørdag 10. november vil pianist og fylkesmusiker i MUNOR, Marina Johansson, spille stykker av både Sibelius og Kuula i forbindelse med formidlingen.

Foto: Morten Jentoft

 

Nils Olav Østrem er professor i historie ved Universitetet i Stavanger. Han er redaktør for jubileumsboka til Nedstrand kirke 150 år.

 

Nina Næsheim er profesjonell muntlig formidler som har flere roller under bLEST. Hun skal delta på fortellerkveld i Hervik, besøke småtrinnet på alle barneskolene med forestillingen «Det magiske skrinet» og besøke eldresenter med forestillingen «Gylne øyeblikk».

 

Odd Karsten Tveit er tidligere NRK-korrespondent i Midtøsten. Lørdag 10.november kommer han til Tysværtunet. Publikum vil få høre en engasjert og kunnskapsrik forfatter som nå har skrevet bok om Trygve Lie. Boka har tittelen Gudfaren og Gudfaren viser et skarpt portrett av arbeidergutten som i 1946 ble FNs første generalsekretær, og som misbrukte stillingen. Boken gir også et grovt bilde av Israels første to tiår, en stat Trygve Lie ble sett på som gudfar til.

Foto: Sturlason

 

Rune Bjerga Komiker fra Rogaland som har gitt ut to bøker – siste bok er Den lille triste boken om boksignering. Fredag 9. november har han show på Tysværtunet kulturhus med påfølgende boksalg og kanskje også en signatur.

 

Siri Berrefjord er forfatter av boka «Redesign». Hun har jobbet som fotograf innen kunst og design i 20 år, laget omslag og grafisk design på flere bøker og publikasjoner og holder kurs i redesign. Siri Berrefjord kommer til Huslidlagets hus i Grinde onsdag 7. november med inspirasjonsforedrag om redesign og «moteshow» med lokale modeller.

Foto: Kristoffer Myhre

 

Stefan Ahnhem er en anerkjent svensk kriminalforfatter som kommer til bLEST lørdag 10. november. Han har jobbet som manusforfatter for film og tv i over tjue år. Hans først bok, «Offer uten ansikt», ble Sveriges mestselgende debut. Bøkene hans utgis i over 20 land. Publikum kan glede seg til et spennende møte med en forfatter som kan kunsten å formidle og sjarmere.

 

 

Tove Virata Bråthen og Ida Kristin Vollum gir ut boka «Fasetter av sorg». Tove har skrevet teksten og Ida Kristin har tatt bildene i boka. Boka handler om å miste noen, men er samtidig en hyllest til livet.

 

 

Tove Selås er formidler og muntlig forteller ved Haugalandsmuseene. Deltar med julefortellinger på JuletrebLEST søndag 11. november.

Foto: Privat

   

 

 

_
_
_